Kitchen pantry with beverage fridge & small appliances
View into kitchen from family room

PROJECT DETAILS

  • Category: Bathrooms, Kitchens, Renovations
  • Construction Date: 2021
  • Location: Port Moody, BC

This main floor remodel embodies the classic dark-to-light transformation: We took a dark, dated, and cramped-feeling space and filled it with light. At the same time, the floor plan needed to better support the family’s lifestyle. Our goal was to make the space more functional, attractive, and durable for heavy use, without changing the overall footprint.

We removed two partial walls and one archway to open up the space, allowing it - and light - to flow from the entry to the back of the house. The kitchen was redesigned to be highly functional with ample storage, integrating ‘hidden’ features like a beverage fridge, wine rack, recycling, and backpack cubby; and a dining island for sharing meals or hosting cocktails. The family room is now a more sociable, relaxing extension of the kitchen that echoes the look and functionality. The new fireplace was brought down to the ground to accommodate the TV, and built-ins for media equipment.

Our client came armed to the project with design inspiration leaning towards transitional, a blend of traditional & contemporary styles. This effortless look, with its timeless finishes and neutral palettes, also creates a warm comfortable space where everyone feels at home. Working within the soft serene palette, we chose finishes that would withstand the rigours of daily family use like engineered hardwood floors and quartz countertops in the kitchen and powder room.

One of our most favourite features of this remodel is the substantial kitchen dining island. The stained rift-cut wood and elegant millwork is topped by a thicker mitred Silestone, creating a beautiful focal point that also does double-duty providing plenty of cupboard space.

To learn about all the materials used in this space, see our Design Centre Inspiration gallery.